300g rókagomba, 1 fokhagymagerezd, 2 mogyoróhagyma, 600-800g tömör húsú sovány halfilé (pl.tavi lazac), 3 evők. étolaj, só, örölt bors, 3-4 evők. citromlé
200 ml zöldségleves, 1-2 evők. mandulakrém, 150g créme fraínche, 1/2 csomó zöldpetrezselyem
1) A gombát megmosni (Ebet azt mondja elég átöblíteni, mert a rókagomba ált. beföttesüveges), a nagyobbakat félbevágni. A fokhagymát és mogyoróhagymát megpucolni, Mogyihagymát apróra kockázni.
2) A halat hideg vízben lemosni, leitatni. Egy evök., serpenyőben forró olajban mindkét oldalát megsütni, sóval, borssal fűszerezni. (Ízlés szerint). kivenni és melegen tartani.
3) A serpenyőbe önteni a megmaradt olajat, felforrósítani. A fokhagymát préselni, és pároni az olajban. Hozzáadni a mogyihagymát és gombát, töbszőr átforgatni, jól átsütni, majd só, bors, citromlével ízesíteni.
4) A gombát felönteni a levessel és belekeverni a mandulakrémet. Magas hőfokon besűríteni, és hozzáadni a créam fraíche-t (tejfölt na), ízesíteni megint sóval, borssal. A petrezselymet leöbliteni, leitatni, leveleket apróra vagdalni.
5) A megsült halat a gombamártással, petrezs., esetleg bagettel tálalni.
Köretnek: kinek mi az ízlése.
Na ennyi. Többet soha.
Csak leírom Ebet mi finomat csinál, aztán lehet nyálcsorgatni. Nincs recept.
Utolsó kommentek